Sofra Adabını Biliyor Muyuz?
Misafirlerimize en güzel sofraları hazırlamak, onlara en güzel yemeklerimizden ikram etmek, hem gözlerine hem damak zevklerine hitap etmek isteriz. Misafirperver olan ve ikramda bulunmayı seven bir millet olarak bizim için hayli önemli bir konudur bu. Sayısız masa düzenleri, sayısız tabak-çatal takımı modelleri ve sayısız yemek çeşidi arasında aslında bir konuyu çoğumuz ihmal ederiz. Bu konunun sofranın bir parçası olduğunu hatırlamayız bile. Sofra adabı…
Nezaket kuralları ya da bazılarının tercih ettiği haliyle adab-ı muaşeret kuralları sofralarımızda da ihtiyaç duyulan kurallardır. Bunlar sadece protokolde gereken kurallar değil. Elbette bu kuralların her birini günlük hayatımızda uygulamamız mümkün olmayabilir. Ama birçoğu uygulanabilir ve hatta uygulanması gerekmekte olan kurallardan.
Sofra Adabının Olmazsa Olmazları
Sofra adabına dair olan kuralların en önemlilerini sıralayalım. Mesela çorba kaşığı, tepeleme doldurulmaz. Ve çorbanız bittiğinde kaşık kasenin sağ tarafına koyulur. Çorba bitmeye yakınken kase kaldırılıp, son demlerine kadar çorbayı almaya çalışmak da yanlıştır.
Kullanılan peçeteler tabağın içine buruşturularak atılmaz. Bunlar işiniz bittiyse, tabağın yanına koyulur.
Yemek masasında eller masanın üstüne değil, altında tutulur. Ayrıca masaya anahtar, gözlük vb. eşyalar koyulmaz.
Yemekten sonra kürdan kullanımı konusunda da alışkanlıklarımız yanlıştır. Kürdan masada ağız kapatılarak kullanılmaz. Doğru olan müsaade isteyerek lavaboya gitmenizdir.
Ağızda yemek varken asla konuşulmaz. Keza elde çatal bıçak varken de. Ayrıca eldeki bıçakta kalan yemekler bıçak ağza sokularak alınmaz.